Niikkonen.com

Maila kertoi, ettei Antti-isä puhunut koskaan ajasta ennen vangitsemista, vaikka kysyttiin. Vaivihkaa vaihtoi aina puheenaihetta. Kalevi tuumi, että Antin omatunto luultavasti soimasi: Mikon ja Antin lähtö varmaan joudutti vanhempien kuolemaa.

Irjan mukaan Antin kaksi veljeä ja Lukerie-sisko ammuttiin v. 1939 huhtikuussa ja Lukerie-sisko kuukautta myöhemmin toukokuussa. Kriissa-isä ampui pian sen jälkeen itsensä sillalle, koska ei aikonut lähteä venäläisten mukaan. Milloin ja miten Mikko-veli tuli Suomeen, siitä minulla ei ole tietoa.

Irja muisteli, että Antti-isää olisi kerran tultu hakemaan Venäjän armeijaan. Hän oli lukinnut itsensä kamariin aseen kanssa ja uhannut ennen ampuvansa itsensä. Tämä tapahtui Tildan kuoleman jälkeen ja koska viisi lasta olisi jäänyt orvoksi, Anttia ei pakotettu lähtemään.

Antin äiti vietiin kolhoosiin Argangeliin. Vanha ihminen kun oli, hänestä ei ollut hyötyä työnteossa, joten hänet jätettiin vähälle ruoalle. Matrona kuoli nälkään.

Antti kävi kerran sota-aikana n. v. 1943 omin luvin kotipaikallaan. Alue oli sotatoimialuetta, mutta linjat olivat Kiestingissä saakka. Ahonvaara kasvoi jo tuolloin puuta.

Maila muistaa isän salatun poissaolon hyvin, sillä samaan aikaan sattui tapaus, jossa partisaanit tappoivat Uutelan talon väen. Tilda-äiti oli mennyt sairaalaan katsomaan Uutelan mummoa. Maila oli Irjan kanssa kaksistaan kotona ja kuvitteli näkevänsä, kuinka partisaanit kävelivät ulkona. Pikkutyttö veteli verhot ikkunoiden eteen ja oven nappasi oven rohviin. Nosti Irja-siskon päästävedettävän sängyn päälle vuodevaatteisiin piiloon ja rukoili äitiä tai isää palaamaan.

Takaisin pakoretkeen.

Edellinen Seuraava Kuva-arkisto

4 Responses to Niikkonen.com

  1. 95Retha says:

    Hi blogger, i must say you have very interesting articles here.
    Your page should go viral. You need initial traffic boost only.
    How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

  2. Esa Jauhola says:

    Mielenkiintoista tietoa suvun vaiheista. Olen Taneli Viheriäsen Lempi-tyttären poika Kemistä ja olisi mukava joskus vaihtaa ajatuksia ja muistoja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.