Niikkonen.com

Irja kertoi seuraavaa: Tildan kuoleman jälkeen Antti ratkesi juomaan viikkotolkulla. Hän oli hakemassa heiniä ladosta, kun oli näkevinään Tildan istumassa heinien päällä. Kerrottuaan näystään Anna-mummolle, tämä vetosi Anttiin. Mihin lapset joutuisivat jos isä jatkaisi tuota menoa? Silloin Antti päätti lähteä hakemaan kaksoset pois Maijan kanssa.

Antti oli saanut Maija Rotosen avukseen taloudenpitoon. Maija oli työskennellyt kauppias Janne Rajamaan kodissa Oulussa, jossa hänellä oli myös sukulaisia. Rajamaan vaimo oli Jenni Rotonen.

Lastenkodissa oli huutavia lapsia sidottuina pottaan, päät ruvella, mahat turvoksissa.

Antti oli napannut pojat kainaloonsa ja tuonut kotiin henkilökunnan äänekkäistä vastusteluista huolimatta. Pojat olivat todella nälkäisiä ja molemmilla oli päissään rupi, jota lääkäri Ervastin ohjeilla lääkittiin mustalla mönjällä. Jälkiä siitä löytyy sen aikaisista lakanoista vieläkin, joka niitä on saattunut näkemään. Muut sisarukset epäilevät, että tämän takia näillä pojilla oli hurmankiharaiset tukat, ja muilla suorat.

Maijalla oli kilpirauhasen vajaatoiminta, jota ei siihen aikaan osattu lääkitä. Sairaus aiheutti suuria väsymystiloja ja joskus sairaalareissuja. Ehkä sairaudesta johtuen hän ei ollut räväkkä, vaan hiljainen ja myötäilevä. Hän ei tehnyt eroa omien lasten ja Aatun ja Oskun välillä, vaan piti kaikkia lapsia samanarvoisina.

Itse muistan mummon äänen, kun hän luki meille Tähkäpäätä: “Tähkäpää, Tähkäpää, laskeppas hiuksesi alas!” Ja yökyläreissut, kun sai olla mummon luona ilman Iitaa ja nukkua petivaatelaatikossa. Ja juoda teetä.

Edellinen Seuraava Kuva-arkisto

4 Responses to Niikkonen.com

  1. 95Retha says:

    Hi blogger, i must say you have very interesting articles here.
    Your page should go viral. You need initial traffic boost only.
    How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

  2. Esa Jauhola says:

    Mielenkiintoista tietoa suvun vaiheista. Olen Taneli Viheriäsen Lempi-tyttären poika Kemistä ja olisi mukava joskus vaihtaa ajatuksia ja muistoja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.